به گزارش صدای بورس،بسیاری از شرکتهای بورسی در فصل گرما با مسائل مربوط به بخش انرژی مواجه بودند از طرفی سیاستهای تثبیت نرخ ارز در نیمه ابتدایی سال جاری جذابیت صادرات شرکتها را کاهش داده و گزارشها نشان میدهد توقع فعالان برآورد نشده است. علاوه بر این ریسکهای سیستماتیک منطقه و تنشهای موجود بر بازار سرمایه کشور سایه افکنده است. از طرفی روی کار آمدن دولت چهاردهم و وعدههای اقتصادی امید را به فعالان اقتصادی و بورسی باز گردانده است هرچند باد دید این وعدهها تا چه میزان محقق خواهد شد. در رابطه با وضعیت بازار سهام کشور، مشکلات سرمایهگذاران و به طور خاص صندوقهای سرمایهگذاری با فرشید زرینکیا، مدیر عامل شرکت مشاورسرمایهگذاری خط ارزش گفتوگویی داشتیم که میخوانید.
* تحلیل شما از شرایط نیمه دوم سال برای شرکتهای بازار سرمایه چیست؟
با توجه به این که بخش عمده شرکتهای بازار سرمایه در تابستان دچار مشکلات مربوط به حوزه انرژی بودهاند و همین طور سیاستهای تثبیت ارزی در نیمه نخست سال باعث کاهش جذابیت صادرات شرکتها شده است بدیهی است که گزارشات میان دورهای به طور کلی انتظارات فعالان را برآورده نکند. با این حال و به دلیل اینکه قیمت سهام تاثیر موارد فوق را در خود لحاظ کرده است پیش بینی میشود با رفع ریسکهای سیستماتیک حادث شده در منطقه و نیز مشخص شدن برنامه دولت در خصوص موضوع ارز و به طور کلی سیاستهای اقتصادی شاهد تحرکات مثبت در نیمه دوم در قیمت سهام شرکتهای بازار سرمایه و همینطور بهبود عملکرد آنها باشیم. در کنار این موضوع صندوقهای سرمایهگذاری نیز به عنوان طبقههای دارایی متفاوت، میتواند مدنظر سرمایهگذاران باشد.
* چشم انداز بازار صندوقها را چطور میبینید؟
در سالیان گذشته و با معرفی انواع صندوقهای سرمایهگذاری جدید، این امکان برای سرمایهگذاران فراهم شده است تا متناسب با درجه ریسک پذیری مختلف و دیدگاههای متفاوت نسبت به آینده، به طور غیر مستقیم در بازارهای مالی سرمایهگذاری کنند. به طور مثال در گذشته صرفا صندوقهای صدور و ابطال در بازار موجود بودند اما در ادامه با معرفی صندوقهای مختلف از نوع درآمد ثابت قابل معامله، صندوق سهامی از نوع اهرمی و بخشی، و صندوقهای کالایی از نوع طلا گزینههای متعدد برای سرمایهگذاری مهیا گردید. طبیعتا با آشنایی هرچه بیشتر فعالان بازار سرمایه و سایرین با طبقه بندی مختلف داراییها و صندوقها، امکان مشارکت بیشتر و سرمایهگذاری به صورت غیر مستقیم در بازار سرمایه فراهم خواهد شد.
* برخی معتقدند محاسبه بازه صندوقها توسط Fipiran اشکالاتی دارد زیرا NAV ابطال را حساب میکند. راهکار چیست؟
روش محاسبه در سامانه Fipiran که در ابتدا به جهت معرفی و مقایسه صندوقهای صدور و ابطالی ایجاد شده بود با در نظر گرفتن NAV ابطال صحیح است. چرا که صندوقهای صدور و ابطال بر مبنای NAV ابطال واحدهای سرمایهگذاری را بازخرید میکند. موضوعی که با گسترش صندوقهای ETF باعث ایجاد سوال شده است این است که با گسترش صندوقهای قابل معامله (ETF) طبیعتا بازدهی سرمایهگذار بر مبنای تفاوت قیمت زمان خریداری واحد صندوق و قیمت فروش در زمان واگذاری واحد صندوق در تابلوی بورس مشابه با بازدهی سهام، محاسبه خواهد شد. به جهت برآورد بازدهی صندوقهای قابل معامله در بورس لازم است تغییرات قیمت صندوق مدنظر در طول بازه یک ماه و سه ماه گذشته مورد محاسبه قرار بگیرد و سپس بازدهی به صورت مرکب شده برای یک سال مورد محاسبه قرار گیرد. بنابراین پیشنهاد میشود سرمایهگذاران به جهت مقایسه صندوقهای قابل معامله حتما به این موضوع توجه داشته باشند و از محاسبه بازدهی بر مبنای NAV ابطال اجتناب کنند.
* اکنون بهترین حوزه برای سرمایهگذاری چیست؟
در مقطع کنونی به جهت مدیریت ریسکهای سیستماتیک و بهره مندی از فرصتهای بازار سرمایه در زمینههای مختلف، سبد سرمایهگذاری پیشنهادی شامل حداکثر یک سوم در زمینه سهام، یک سوم در حوزه صندوقهای طلا و باقی مانده به صندوقهای درآمد ثابت است. چنین سبدی قابلیت استفاده از فرصتهای مختلف در بازار را فراهم میآورد و در زمانهای لازم قابلیت تمرکز بیشتر در یک طبقه از داراییها را فراهم میکند.
* آیا بازار سهام فضای مناسبی برای سرمایههای خرد و کلان به شمار میرود؟
طبیعتا بازار سهام در مقاطع با ثبات و قابل پیش بینی بازاری پر پتانسیل برای جذب منابع اشخاص حقیقی و حقوقی با سرمایهگذاران خرد و کلان است. پیش بینی میشود در صورت برطرف شدن ریسکهای موجود و مشخص شدن سیاستهای دولت در حوزههای انرژی و ارزی سبب افزایش سرمایهگذاری در حوزه سهام نیز باشیم.
* درباره صندوق درآمد ثابت ارکیده توضیح دهید.
صندوق درآمد ثابت ارکیده از نوع صندوقهای قابل معامله در بورس اوراق بهادار با نماد ارکیده است که بدون تقسیم سود و رشدی است. با توجه به نرخ بازدهی ماه گذشته که معادل نرخ موثر ۳۴.۵ درصد بود و برنامه ریزی برای بازارگردانی قوی در تابلو یکی از بهترین گزینهها برای سرمایهگذاران در حوزه صندوقهای درآمد ثابت خواهد بود.
* پیشبینی شما از وضعیت بازار تا انتهای سال چیست؟
در خصوص وضعیت بازار سهام همانطور که گفته شد با در نظر گرفتن این موضوع که سهام در محدوده کفهای قیمتی خود از حیث شرایط نموداری است، رشد و کسب بازدهی در این حوزه منوط به رفع ریسکهای سیستماتیک در منطقه و مشخص شدن سیاستهای ارزی و حوزه انرژی از سمت دولت خواهد بود.
-
ساره صابری - خبـرنــگار
- شماره ۵۵۹ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما